Ostatnio coraz bardziej popularna ze względu na właściwości odchudzające. Ma bardzo specyficzny smak i zapach spowodowany fermentacją oraz leżakowaniem, jest on najczęściej określany jako ziemisty. Najpopularniejsze gatunki tej herbaty to: Pu-erh "luzem" oraz pu-erh w formie gniazda.
Właściwości czerwonej herbaty to:
-redukuje skutki stresu oksydacyjnego,
-opóźnia starzenie się komórek w ciele i pomaga zachować na dłużej młody wygląd skóry,
-działa antyutleniająco i antynowotworowo,
-może wspomagać utratę masy ciała,
-obniża również cholesterol,
-pobudza pamięć i zdolności poznawcze,
-działa normalizująco na ciśnienie krwi, przeciwzapalnie, a nawet chroni przed próchnicą,
-warto ją pić w czasie grypy lub przeziębienia, ponieważ szybciej wyeliminuje bakterie i wirusy z organizmu,
-jest też moczopędna, przez co można pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i pobudzić układ moczowy do działania.
;)